TJ behind dash ground strap


Assforkr

TJ Enthusiast
Joined
Apr 3, 2018
Messages
141
Location
Massachusetts, USA
Poking around the PO's wiring I found a factory ground strap behind the new aftermarket stereo coming from the behind the instrument cluster. Anyone know if this was attached to the factory stereo and should just be isolated off? Everything works as it should so don't know what is un-grounded or if it needs to be. Thanks.
 

RobC71

New Member
Joined
Apr 11, 2021
Messages
3
Location
Slidell, LA 70461, USA
I'm replacing a stereo from previous owner and found the same thing.He had the clarion head units ground wire loosely taped to the ground strap.Was that what the ground strap supposed to be used for on the factory stereo??
 

earnjam

New Member
Joined
Apr 25, 2021
Messages
18
Location
Cary, NC
I just happened to replace PO stereo wiring on Saturday. The ground for the stereo (at least on my '98) goes toward the passenger side, but not very far. Small black wire with "ground" written on the side.

Bought this Jeep last week and the stereo stayed on constantly unless you took the faceplate off. I suspected he had just crossed the constant hot with the ignition hot. But when I got in there I discovered that the two hot wires and the ground weren't connected at all! He had snipped out the factory plug and direct wired everything in a nasty birds nest of electrical tape.

Instead there was a completely different set of lines running left from the stereo. Traced them under the steering wheel, through the firewall and then all the way back across the engine compartment and where they directly connected to the battery.

Not sure why he did that, but I also found that the stereo fuse was blown, so it's possible he (or whomever installed it) just thought the wires didn't work. (He didn't know about the door switch defeat fuse either and had removed all the interior bulbs)
 

SSTJ

Unexperienced Overthinker
Supporting Member
Joined
Aug 24, 2019
Messages
582
Location
South Carolina
Got a pic? I recently replaced my factory stereo with an aftermarket one, and yes I found the ground wire and re-used it. Mine (97) goes back, up, and to the right/passenger side, to a bolt that sits just under the long removable 'grille' piece of the dash.

I found that when I didn't use it, there was enough 'accidental' ground, between the stereo unit and the mounting bracket, to ground it a bit. However, at high volume I had issues until I ensured a proper ground.
 

RobC71

New Member
Joined
Apr 11, 2021
Messages
3
Location
Slidell, LA 70461, USA
This is the wire im talking about.Covered in foam insulate and runs back behind speedo cluster .

20210504_101649.jpg
 

SSTJ

Unexperienced Overthinker
Supporting Member
Joined
Aug 24, 2019
Messages
582
Location
South Carolina
This is the wire im talking about.Covered in foam insulate and runs back behind speedo cluster .

View attachment 249853

Interesting. Mine was different, but perhaps because mine's a 97, and many little things are different for that model. Or the PO may have done something to mine.

Anyway, I trust Jerry for his reply!

I guess the bigger question is whether yours is currently grounded at all. If not, I'd be sure to use this one. If it is already grounded, then I suppose that adding another ground could cause a ground-loop, but then again I'm using terms I don't fully understand myself.
 

RobC71

New Member
Joined
Apr 11, 2021
Messages
3
Location
Slidell, LA 70461, USA
My TJ was early 99 build so maybe they changed things up a bit.I am just going to use the wire that I showed in the pic.Wrap my ground wire from head unit and tape it off.I need to run my power amp wires from battery to inside .Did any of you go through the firewall to run the power cable ?Did you go through the firewall near the gas pedal or did you drill out another hole on passenger side?
 

SSTJ

Unexperienced Overthinker
Supporting Member
Joined
Aug 24, 2019
Messages
582
Location
South Carolina
I just cut all the wires out of my old wiring harness, and crimped them into the corresponding wires of my new stereo's harness. Took a phone call with Crutchfield to get it right, but worked fine.

As for the amp (to my sub), yes I wired that to the battery through the firewall hole near the clutch. I had not yet discovered the one near the gas pedal. 🤦🏼‍♂️
 

Zorba

"The Veiled Male"
Supporting Member
Joined
Apr 2, 2020
Messages
3,908
Location
Merritt Island, Fl
That's interesting as my '06 didn't have one - but I coincidentally installed one when I put in my aftermarket head unit and CB radio!